PhD 'Relatie tussen gehoor en luisterinspanning in cochleair implantaat gebruikers'

Wat ga je onderzoeken?

Slechthorendheid is een van de meest voorkomende aandoeningen en treft wereldwijd 500 miljoen mensen. Gehoorverlies kan negatieve gevolgen hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid, het volgen van onderwijs en stress. Bij ernstige slechthorendheid kan een gehoorprothese geïmplanteerd worden in het binnenoor. Dat is een cochleair implantaat (CI). Die wordt geplaatst wanneer conventionele hoortoestellen onvoldoende versterking bieden. Hoewel CI's in ideale luistersituaties het verstaan van spraak aanzienlijk verbeteren, blijft deelname aan groepen tijdens bijvoorbeeld het volgen van onderwijs, vergaderingen of sociale bijeenkomsten meestal moeilijk. De slechthorende ervaart in deze situaties vaak nog steeds problemen met het verstaan van spraak, en geeft daarnaast aan dat het luisteren vermoeiend en stressvol kan zijn.

Dit onderzoek richt zich op het meten van de luisterinspanning en stress bij CI-gebruikers tijdens het luisteren naar spraak in lastige situaties. Er worden laboratorium studies uitgevoerd, maar er worden ook metingen in het dagelijks leven gedaan. De gegevens zullen worden vergeleken met die van luisteraars met een normaal gehoor en luisteraars met gehoorverlies zonder CI.

Wat ga je doen?

Als promovendus in dit project ben je voornamelijk betrokken bij:

 • Het opzetten van het onderzoek;
 • De werving van deelnemers;
 • Het uitvoeren van studies waarbij een diverse set van uitkomstmaten wordt verzameld, waaronder (ambulante metingen van) cardiovasculaire parameters, pupillometrie, huidgeleiding, akoestische maten, gedragsdata en vragenlijsten;
 • Analyse van data en schrijven van wetenschappelijke publicaties.

Daarnaast krijg je een uitgebreide training in de onderliggende theorie en analysetechnieken.

Wat neem je mee?

Voor dit project zijn we op zoek naar een Masterstudent of afgestudeerde die geïnteresseerd is in multidisciplinair onderzoek naar gehoorverlies, audiologie en psychofysiologische maten met een achtergrond in: biomedische of gezondheidswetenschappen, psychofysica, audiologie, biologische, experimentele, cognitieve psychologie, of aanverwante gebieden.

Daarnaast zijn we op zoek naar een kandidaat met de volgende kwaliteiten:

 • Sterke communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels;
 • Enthousiast;
 • Teamspeler;
 • Affiniteit met de domeinen: audiologie, psychofysiologie en stress;
 • Sterke analytische vaardigheden.

Wat bieden we jou?

 • Een contract voor de duur van het project.
 • Inschaling in salarisschaal OIO: € 2.631 tot € 3.336 bruto bij een fulltime dienstverband (afhankelijk van opleiding en ervaring).
 • Naast een goed basissalaris krijg je onder andere 8,3% eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag. 
 • Gratis en onbeperkt toegang tot onze online leeromgeving GoodHabitz.
 • Pensioenopbouw bij het ABP, waarvan wij 70% van de premie betalen.
 • Vergoeding van 75% van je OV-reiskosten. Kom je liever op de fiets? Dan hebben we een goede fietsregeling.
 • Een actieve personeelsvereniging én Jong Amsterdam UMC vereniging, die beide leuke (sportieve) activiteiten en evenementen organiseren.

Waar ga je werken?

Je komt te werken in een multidisciplinair team van onderzoekers, audiologen, psychologen, technici en clinici. Daarnaast werken we samen met onderzoekers en clinici werkzaam bij het LUMC, en met een expert op het gebied van fysiologische maten die gevoelig zijn voor stress. Het project team bestaat uit 8 personen. Voor meer informatie over de sectie Ear & Hearing, zie Ear & Hearing - Introduction. Ons onderzoek is ingebed in het Quality of Care programma van het Amsterdam Public Health research instituut Amsterdam Public Health (amsterdamumc.org). Dit project is onderdeel van het INTENSE project (Intense project).

De sectie Ear & Hearing voert interdisciplinair onderzoek uit naar de determinanten en gevolgen van oor- en gehoorproblemen (epidemiologie). Het onderzoek richt zich in het bijzonder op luisterinspanning en het effect daarvan op stress van het dagelijks leven. Er worden spraakherkenningstests en patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten ontwikkeld die rekening houden met de cognitieve capaciteiten van een individu en met dagelijkse fysieke en sociale omgevingsfactoren (diagnose). Daarnaast creëren en evalueren de onderzoekers interventies die gericht zijn op het behandelen (genezing) of optimaal ondersteunen (revalidatie en verzorging) van mensen met oor- of gehoorproblemen. De sectie werkt veel samen met nationale en internationale onderzoekers, instituten, en bedrijven.  

De cultuur is open en de samenwerking over het algemeen laagdrempelig. Bovendien streven we naar gelijke kansen voor iedereen. Dat betekent dat er ruimte is voor een ieders cultuur, afkomst, ideeën en creativiteit.

Laten we kennis maken

Heb je nog vragen? Voor inhoudelijke informatie kun je terecht bij Adriana Zekveld, senior onderzoeker via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kun je terecht bij Chey Edwards, Recruitment Adviseur, via 06-21487245 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

Een referentiecheck en screening kunnen onderdeel zijn van de procedure. Lees hier wat dit inhoudt. Kom je bij ons in dienst, dan vragen we een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). 

Interne kandidaten krijgen, bij gelijke geschiktheid, voorrang op externe kandidaten.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

Solliciteer direct! 

 

Deadline 5 December 2022
Location Amsterdam
Employer VUmc